Det sier komponist og countrymusiker Jan Birger Akerhaugen, som innledet den første Myllargurfestivalen med et bestillingsverk.
Lettet og glad
Det kom mellom 250 og 300 mennesker med egne stoler, benket seg og fikk en opplevelse med verdensstjernen Arve Tellefsen, nasjonalikonet Knut Buen og en av Norges talenter på gitar Jan Birger Akerhaugen.
De to kameratene Tellefsen og Buen fleipet, skapte latter, men mest sørget de for at Myllarguten fikk nytt dagslys over seg ved å gå inn i historien med både Ole Bull og danskekongen. Og spillet både på fiolin og hardingfele skapte sinnsro, ettertanke og masse gåsehud.
Kongen takket
– I 1861 hadde Myllarguten kona si med seg til København hvor han fikk den ære å spille for kongen. Myllarguten spilte både gangar, springar og halling slik bare Myllarguten kunne. Da han var ferdig, reiste Kongen seg og sa: De må ha takk for de smukke valse, fortalte Buen og fikk folket til å le. Det var noe helt annet enn vals Torgeir Augundsson fra Akkerhaugen hadde servert.
Ut til publikum
81 år gamle Arve Tellefsen vet å sjarmere. Han forlot scenen med fiolinen, gikk ned på kne for et par damer og «valset» videre blant publikum med et spill som tok pusten fra de fleste – en fantastisk opplevelse i knallsol. Rammen med Myllarstugo i bakgrunnen var magisk.
– Ole Bull, Myllargutens kamerat, er kanskje den største kulturpersonligheten vi har. Etter unionen med Danmark i 1814 skulle norsk kultur bygges opp. Med det Norske Teather i Bergen i 1850 rekrutterte han Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og 17 år gamle Edvard Grieg og han dro på lange reiser med Myllarguten, sa Tellefsen.
En utrolig utfordring
– Bjørn Arve Skjeslien ba meg lage et bestillingsverk. Jeg har for vane å si ja, men burde ha sagt nei. Det ble et tett samarbeid med Knut Buen, mye lytting og mye arbeid, men i ettertid er jeg glad for at jeg skapte Bruremarsj frå Saude, Myllarungen, Åste Gunnarsrud, Fanden lusker i Buskene og Fly over Norsjø, sier Jan Birger Akerhaugen, lettet, glad og stolt over at han fikk bidra på den første Myllargutfestivalen.
Og da de tre hadde levert sitt samspill, reiste publikum seg til stående applaus. En mektig kvittering.
Fortsetter i dag
- Det ble også en fantastisk opplevelse for 100 på MS Telemarken med Kåre Virud og Jan Erik Vold. I det hele tatt fikk vi det virkelig til i første runde. Takk til alle som har bidratt til at det ble mulig, sier Johannes Akkerhaugen, full av optimisme for festivalen i 2019.
Og det fortsetter i dag. - Jeg møtte en fantastisk velvilje fra Bente Erichsen og Nasjoinalbiblioteket da jeg ringte og spurte om vi kunne få en kopi av Myllargutfilmen for å vise den lokalt. Det fikk vi og i dag viser vi filmen hver time så lenge det er folk på Akkerhaugen brygge. Det er plass til 16 til hver forestilling, men det er stålende vær og nydelig her ute, sier Johannes Akkerhaugen.
MUNTERT: Med Knut Buen blir det alltid muntert og flott.
LEVERTE: Jan Birger Akerhaugen leverte varene med sitt bestillingsverk som ble eksperimentell og flott folkemusikk.